- Реклама -

- Реклама -

- Реклама -

- Реклама -

Некои податоци велат дека балсамите за усни не го прават она што треба и можат да направат повеќе штета отколку корист!

Дали нанесувањето на балсам може да ви предизвика повеќе штета отколку корист?

Сувите усни особено се чест проблем за време на постудениот период од годината, но и со доаѓање на потопло време потребна е дополнителна нега, затоа што покрај сувоста на усните, може да се појави и лупење и мали ранички. Многумина во тој момент посегнуваат по балсам за усни. Сепак, можно е ова да е фатална грешка што може да ви нанесе повеќе штета отколку корист.

дехидрирани усни

Имено, некои истражувања покажуваат дека балсамите за усни имаат краткорочно дејство, затоа што по некое време нивниот слој испарува од усните. После тоа, кожата е уште посува од претходно и така се создава маѓепсан круг, бидејќи штом ќе почувствувате дека усните се суви, најверојатно нанесувате уште еден слој од балсамот за усни.

- Реклама -

via GIPHY

Кој е единствениот начин да ги одржите усните хидрирани?

Усните хидратацијата ја добиваат од жлездите кои се наоѓаат покрај нив, а тие самите воопшто ги немаат. Значи, единствениот начин да ги одржите усните хидрирани, меки и здрави е да внимавате да не дехидрирате.

нега на усни

Што е добар избор?

Доколку нанесете нешто на усните, проверете дали производот има штетни состојки или состојки за сушење, како што се ментол, салицилна киселина или цимет алдехид. Шеа путерот или кокосовото масло се добар избор, како и маслото од чајно дрво.

балсам за усни