- Реклама -

- Реклама -

- Реклама -

- Реклама -

Кога ќе одете на маникир, една од првите работи што ќе ви направат е средување на кожичката околу ноктите, односно сечење на кутикули. Честопати ова е првото нешто што го правиме дома ако сами ги средуваме ноктите. Некои луѓе сакаат да ја исечат кожичката околу ноктите заради естетика, а други не го сакаат тоа затоа што имаат чувствителна кожа. Но, многу дерматолози велат дека всушност има причина зошто треба да размислите двапати кога следниот пат ќе почнете да ја туркате, кубете или да ја сечете кожичката околу ноктите. Кутикулите можеби не се нешто за што многу сте размислувале, но всушност тие имаат многу важна задача.

сечење на кутикули

Која е функцијата на кутикулите на ноктите?

Функцијата на кутикулата на ноктите е да го заштити новиот нокт од бактериски и габични инфекции додека расте од коренот. Ова е многу важно, бидејќи ноктите се осетливи на оштетување, сушење и инфекции во почетната фаза на раст. Кутикулата е првата линија на одбрана за ноктната плоча. Поради оваа причина, дерматолозите не препорачуваат сечење на кутикули, без разлика дали тоа го правите во салон или дома.

pribor za secenje na kutikuli

Оваа практика потенцијално може да ги изложи вашите нокти на голем број инфекции. Ако кожата околу нив е сува, испукана или исечена, нечистотијата и бактериите можат полесно да навлезат во коренот на ноктите. Ова може да предизвика различни состојби кои потоа бараат третман! Вообичаените инфекции на ноктите вклучуваат габични инфекции и воспалителни инфекции кои се јавуваат на ноктите. Но, може да дојде до оштетување на кутикулите и ако ноктите се гризат, како и за време на маникир ако кутикулите агресивно се туркаат или се сечат. Но, кога избирате помеѓу двете опции, најдобро нежно исечете ги или нежно потиснете ги, последната опција дефинитивно е побезбедна.

- Реклама -

potisnuvanje na kutikuli

Како да го обезбедите здравјето на ноктите и кутикулите?

Сепак, недопрената кутикула на која и е дозволено да расте нормално и да се прилепува до коренот на ноктите е најдобриот избор. За да го поддржите здравиот раст на ноктите, постои едно нешто што можете да направите за вашите кутикули, а тоа е негата. Со нанесување на масло или крем за кутикули за одржување на хидратацијата и зајакнување на заштитната бариера на кожата, особено во зима и при прекумерно миење на рацете, можете да се грижите за здравјето на кутикулата и вашите нокти.

Масло или крем за кутикули можете да набавете во вашата локална аптека, парфимерија и преку бројни веб-продавници за убавина. Со додавање на овој мал чекор во вашата редовна рутина за убавина можете да помогнете вашата кожичка околу ноктите да остане здрава. Вашите нокти ќе бидат мазни, со изедначена боја и без гребнатини и други оштетувања.

opi maslo za kutikuli